Tribologie


Wat is tribologie?

Begin jaren zestig was er in Engeland een enorme stijging in gemelde storingen van installaties en machines vanwege slijtage en bijbehorende oorzaken. Deze storingen veroorzaakten toen zware financiële verliezen. Na aanleiding van deze situatie heeft mechanisch ingenieur Peter Jost hier onderzoek naar gedaan. Dit in opdracht van de Britse regering in 1966.

 

Peter Jost onderzocht en rapporteerde hoe wrijving, smering en slijtage de oorzaak waren van de storingen in installaties en machines. Jost concludeerde dat Engeland jaarlijk 515 miljoen pond kon besparen als zij deze oorzaken zouden aanpakken. Dit correspondeerde met 1.36% van het Bruto Nationaal Product (BNP) van Engeland op het gebied van industrie, natuurlijke middelen en landbouw. 

 

Peter Jost presenteerde het Jost report waarin hij het begrip “Tribology” presenteerde. De naam “Tribology” is afgeleid van het griekse werkwoord “treibo”, wat wrijven betekent. In Nederland spreken we over “Tribologie”. Tribologie is een vakgebied dat specifiek onderzoek doet naar wrijving en slijtage die kunnen ontstaan op contactvlakken van materialen.


Het belang van tribologie

Tribologie richt zich op betrouwbaarheid. In dit geval zijn de belangrijkste rollen van tribologie niet alleen om wrijving in een machine te verminderen, maar ook om de levensduur van de machine te verlengen. Het toepassen van tribologische principes leidt tot grotere operationele betrouwbaarheid, efficiëntie en productiviteit, maar ook tot behoud van materialen en energie.


Het toepassen van tribologische principes zorgt concreet voor de volgende voordelen:

  • minder onderhoud en vervanging
  • minder storingen
  • langere levensduur van de machine
  • verminderde wrijvingsdissipatie
  • besparing in investeringen
  • besparing in smeermiddelen
  • besparing in mankracht

Deze voordelen zorgen er voor dat de kosten sterk zullen dalen.


GoInCtrl

GoInCtrl is een aanvullende applicatie voor het verzorgend onderhoud van een machinepark. GoInCtrl combineert verschillende tribologische aspecten in één online onderhoudsapplicatie. Van trillings- / ultrasoonmetingen tot olieanalyses en van Schoonhouden, Inspecteren, Smeren tot Aandraaien (SISA). Dit betekent totale controle over al uw onderhoudswerkzaamheden met maar één online applicatie.