Blogs

 • Eigenschappen van smeermiddelen: kinematische viscositeit

  Eigenschappen van smeermiddelen: kinematische viscositeit

  Geplaatst op 26 november 2020
  Zoals u eerder heeft kunnen wordt met viscositeit de mate van weerstand die een uitvloeiende stof (fluïdum) biedt tegen vervorming door schuifspanning, dit kan ook worden gedefinieerd als de dynamische viscositeit. Deze viscositeit staat ook wel bekend als de mate van stroperigheid. Naast de dynamische viscositeit bestaat er ook kinematische viscosteit, maar wat houdt deze vorm van viscositeit in en wat is het verschil met de dynamische viscositeit?
 • Eigenschappen van smeermiddelen: viscositeit

  Eigenschappen van smeermiddelen: viscositeit

  Geplaatst op 19 november 2020
  Viscositeit is de meest betekenisvolle factor bij de keuze van smeermiddelen voor machines, maar wat houdt deze term in en waarom speelt het zo’n belangrijke rol?
 • Eigenschappen van smeermiddelen: additieven

  Eigenschappen van smeermiddelen: additieven

  Geplaatst op 5 november 2020
  In de vorige blog heeft u kunnen lezen dat er additieven nodig zijn om van een basisolie een afgewerkt smeermiddel te maken. Additieven helpen de eigenschappen van de basisolie te versterken, te minimaliseren of te wijzigen zodat deze aan de gewenste prestatie-eisen voldoet. Er bestaan verschillende soorten additieven en deze hebben natuurlijk allemaal hun eigen kenmerken, maar wat voor een kenmerken zijn dat precies?
 • Smeermiddelconstructie (deel 2)

  Smeermiddelconstructie (deel 2)

  Geplaatst op 29 oktober 2020
  Een smeermiddel speelt een belangrijke rol in de levensduur, prestatie en betrouwbaarheid van een machine. Het is een onmisbaar middel binnen uw machinepark. Vloeibare smeermiddelen en smeervetten bevatten additieven. Maar wat zijn additieven en wat zijn hun kenmerken?
 • Smeermiddelconstructie (deel 1)

  Smeermiddelconstructie (deel 1)

  Geplaatst op 23 oktober 2020
  Een smeermiddel is van grote invloed op de levensduur, prestatie en betrouwbaarheid van een machine. Het draagt onder andere verantwoordelijkheid voor verminderde wrijving en slijtage, beheersing van warmte, corrosie en contaminatie en hydro-mechanische kracht. Maar wat zit er nou precies in een smeermiddel waardoor dit gerealiseerd kan worden?
 • De wetenschap van het smeren van machines: Smeringsvormen

  De wetenschap van het smeren van machines: Smeringsvormen

  Geplaatst op 15 oktober 2020
  Bij de keuze voor het smeermiddel is het belangrijk om rekening te houden met de smeringsvorm tussen de twee bewegende oppervlakken. Maar welke smeringsvormen zijn er dan en wat is het verschil tussen deze vormen?
 • De wetenschap van het smeren van machines: Verantwoordelijkheden smeermiddel

  De wetenschap van het smeren van machines: Verantwoordelijkheden smeermiddel

  Geplaatst op 9 oktober 2020
  Smering is een onderdeel van tribologie. Smering is het verminderen van wrijving en slijtage door het aanbrengen van het juiste smeermiddel tussen twee samenwerkende en langs elkaar bewegende oppervlakken. Door het smeermiddel zal de wrijving en slijtage tussen de twee bewegende oppervlakken verminderen. Waar moet u rekening mee houden bij de keuze voor het smeermiddel? En wat zijn nou de verantwoordelijkheden van een smeermiddel?
 • De wetenschap van het smeren van machines: Slijtage

  De wetenschap van het smeren van machines: Slijtage

  Geplaatst op 1 oktober 2020
  Slijtage is, naast smering en wrijving, ook een onderdeel van tribologie. Slijtage is de geleidelijke verwijdering, beschadiging of verplaatsing van materiaal op vaste oppervlaktes. Dit kan bijvoorbeeld door een glijdend of stotend contact, al dan niet met een chemische of thermische belasting.
 • De wetenschap van het smeren van machines: Tribologie

  De wetenschap van het smeren van machines: Tribologie

  Geplaatst op 24 september 2020
  Tribologie is een vakgebied dat specifiek onderzoek doet naar wrijving en slijtage die kunnen ontstaan op contactvlakken van materialen. De onbekendheid van de naam tribologie doet geen recht aan de impact die tribologie heeft op industriële processen en de economie.
 • Onderhoudsstrategieën en machinesmering

  Onderhoudsstrategieën en machinesmering

  Geplaatst op 17 september 2020
  Het woord onderhoudsstrategie verklapt de betekenis van het woord eigenlijk al, het is de keuze die wordt gemaakt over hoe een installatie of machinepark wordt onderhouden. Er zijn verschillende soorten onderhoudsstrategieën, namelijk: reactief onderhoud, preventief onderhoud, proactief onderhoud en voorspellen onderhoud. Maar wat houden deze onderhoudsstrategieën in?
 • Re-Data Solutions Samenwerking Training Onderhoud

  Samenwerking tussen Re-Data Solutions en AMRRI

  Geplaatst op 26 juni 2020
  Re-data Solutions is een AMRRI trainingspartner. AMRRI staat voor Advanced Machine Reliability Resources Inc. en is een Amerikaans bedrijf dat in 2006 is opgericht om fabrikanten te helpen die geïnteresseerd zijn in het verbeteren van machineprestaties en productiviteit. Door middel van verschillende trainingen helpt AMRRI wereldwijd bedrijven om de betrouwbaarheid, productiviteit en winstgevendheid te verbeteren. Re-data Solutions verzorgt deze AMRRI trainingen in de Benelux.
 • E-learning Re-data Solutions

  E-learning Re-data Solutions

  Geplaatst op 28 mei 2020
  Een online leer- en werkomgeving wordt steeds belangrijker, vooral in de tijden waar de wereld zich momenteel in bevindt. Re-data Solutions biedt voor onder andere Maintenance Engineers een e-learning aan. In de e-learning komen verschillende modules aan bod waarin het vakgebied tribologie centraal staat.
 • Nieuwe procesparameter

  Nieuwe procesparameter

  Geplaatst op 12 december 2019
  Indien u mag investeren in een verbeteringsproject waar zou uw voorkeur naar uitgaan?

  1. 10% investeren om bestaande procesparameters verder te verfijnen.
  2. 2% investeren in training van een nieuwe procesparameter.
 • re-data combinatietraining

  Combinatietraining MLT1 & MLA1

  Geplaatst op 25 oktober 2019
  Re-data Solutions organiseert in samenwerking met het Amerikaanse bedrijf AMRRI de combinatietraining MLT1 & MLA1.
 • Tribologie

  Tribologie

  Peter Jost presenteerde het Jost report waarin hij het begrip “Tribology” presenteerde. De naam “Tribology” is afgeleid van het griekse werkwoord “treibo”, wat wrijven betekent. In Nederland spreken we over “Tribologie”. Maar wat is tribologie en wat is het belang hier van?