Blogs

 • Waarom speelt tribologie een belangrijke voor de Maintenance Engineer?

  Waarom speelt tribologie een belangrijke voor de Maintenance Engineer?

  Geplaatst op 14 mei 2020
  Maintenance Engineering, wordt steeds belangrijker als gevolg van de stijgende hoeveelheden apparatuur, machines, systemen en infrastructuur. Het werkveld wordt steeds meer hightech, wat ook terug is te zien in het onderhoud en beheer. Installaties worden steeds complexer, de productiviteit moet omhoog en de betrouwbaarheid moet worden vergroot. Onderhoud is dus ontzettend belangrijk voor uw machinepark en dat maakt een Maintenance Engineer onmisbaar. Om ervoor zorgen dat uw machinepark gesmeerd loopt past een Maintenance tribologische principes toe, maar waarom speelt dit zo’n belangrijke rol?
 • Waarom is de Maintenance Engineer belangrijk voor uw organisatie?

  Waarom is de Maintenance Engineer belangrijk voor uw organisatie?

  Geplaatst op 7 mei 2020
  Maintenance Engineering, wordt steeds belangrijker als gevolg van de stijgende hoeveelheden apparatuur, machines, systemen en infrastructuur. Het werkveld wordt steeds meer hightech, wat ook terug is te zien in het onderhoud en beheer.
 • Wat is een Maintenance Engineer?

  Wat is een Maintenance Engineer?

  Geplaatst op 30 april 2020
  Wanneer het beroep Maintenance Engineer ter sprake komt, gaan er bij de meeste mensen niet meteen bellen rinkelen. Echter is een Maintenance Engineer van essentieel belang voor uw organisatie en uw machinepark, maar wat is een Maintenance Engineer dan precies?
 • Hoe kunt de afdeling Tribologie goed en efficiënt inrichten?

  Hoe kunt de afdeling Tribologie goed en efficiënt inrichten?

  Geplaatst op 23 april 2020
  Een centrale afdeling Tribologie is onmisbaar en essentieel voor uw machinepark. Zij zorgen er voor dat alles gesmeerd loopt binnen uw organisatie. Het is dan ook belangrijk om deze afdeling goed en efficiënt in te richten. Re-data Solutions adviseert en begeleidt u bij het efficiënt en effectief inrichten van een centrale afdeling Tribologie.
 • Wat zijn de voordelen van de afdeling Tribologie?

  Wat zijn de voordelen van de afdeling Tribologie?

  Geplaatst op 16 april 2020
  De afdeling Tribologie is onmisbaar en essentieel voor uw machinepark. Zij zorgen er voor dat alles gesmeerd loopt binnen uw organisatie. Lees welke voordelen dit met zich meebrengt voor uw organisatie.
 • Waarom is de afdeling Tribologie essentieel voor uw machinepark?

  Waarom is de afdeling Tribologie essentieel voor uw machinepark?

  Geplaatst op 9 april 2020
  Tribologie is een vakgebied dat specifiek onderzoek doet naar wrijving en slijtage dat kan ontstaan op contactvlakken van materialen. De afdeling Tribologie is essentieel voor het verminderen van wrijving en slijtage in uw machinepark. Het verminderen van wrijving en slijtage heeft namelijk enorme impact op industriële processen en levert economische besparingen op.
 • tribologie en smering

  Wat doet de afdeling Tribologie?

  Geplaatst op 2 april 2020
  De afdeling Tribologie is onmisbaar en essentieel voor uw machinepark. Zij zorgen er voor dat alles gesmeerd loopt binnen uw organisatie. De afdeling Tribologie bestaat uit Maintenance Engineers, Project Engineers, Controle Engineers en Smeertechnici. Maar wat doet de afdeling nou precies?
 • Onderzoek van gebruikte smeermiddelen

  Onderzoek van gebruikte smeermiddelen

  Geplaatst op 31 januari 2020
  Het is belangrijk om de kwaliteit van het smeermiddel te waarborgen. Door gebruikte smeermiddelen te analyseren en onderzoeken, kan er een beeld worden verkregen van de kwaliteitsteruggang van het smeermiddel. Denk aan eventuele vervuiling en de mate van slijtage.
 • Vaste Smeermiddelen Tribologie Re-Data Solutions

  Vaste Smeermiddelen

  Geplaatst op 28 januari 2020
  Smeermiddelen spelen een belangrijke rol in het verminderen van wrijving en slijtage. Indien vloeibare smeermiddelen of smeervetten niet toegepast kunnen worden, worden er vaste smeermiddelen ingezet.
 • Re-Data Soluctions Tribologie Smeervetten

  Smeervetten

  Geplaatst op 24 januari 2020
  Naast smeermiddelen bestaan er ook smeervetten. Smeervetten zijn vloeistoffen met daarin dusdanig veel vaste stoffen dat daardoor de stromingseigenschappen worden bepaald. Smeervetten worden toegepast wanneer een continu olie toevoer niet mogelijk is.
 • Smeervloeistoffen Tribologie Olie

  De reinheid van smeervloeistoffen

  Geplaatst op 21 januari 2020
  Door slijtagedeeltjes of vuil van buitenaf kan het smeermiddelen vervuilt raken. Soms wordt contaminatie pas ontdekt wanneer de machine uitvalt en dan is het dus al te laat. Het identificeren van contaminatie in een smeermiddel begint met het herkennen ervan.
 • Vloeibare smeermiddelen

  Vloeibare smeermiddelen

  Geplaatst op 16 januari 2020
  Smeermiddelen spelen een belangrijke rol in het verminderen van wrijving en slijtage, er bestaan zowel vaste als vloeibare smeermiddelen. Vloeibare smeermiddelen bestaan uit één of meer basisvloeistoffen, additieven ter verbetering van bestaande eigenschappen en/of voor het toevoegen van nieuwe eigenschappen en (soms) uit kleur- en/of grondstoffen.
 • Stribeck Curve

  Stribeck Curve

  Geplaatst op 14 januari 2020
  Richard Stribeck was een Duitse ingenieur die studies uitvoerde op het gebied van tribologie, gericht op wrijving in gesmeerde sleepcontacten, zoals glijlagers. Zijn werk leidde tot de ontwikkeling van de Stribeck Curve in 1902. De Stribeck Curve is een fundamenteel onderdeel in de wereld van tribologie.
 • indeling van basisoliën

  Indeling van basisoliën

  Geplaatst op 10 januari 2020
  Basisolie is er in verschillende kwaliteiten met diverse eigenschappen van smering filmsterkte, zwavelgehalte, mate van verzadigdheid en viscositeitsindex. Er worden additieven toegevoegd om deze eigenschappen van de basisolie te versterken en andere eigenschappen toe te voegen.
 • Smeerfilmopbouw en smeringsvormen

  Smeerfilmopbouw en smeringsvormen

  Geplaatst op 8 januari 2020
  Het doel van smeermiddel is om twee samenwerkende en langs elkaar bewegende oppervlaktes te scheiden. Het is daarom essentieel dat het smeermiddel goed aan de oppervlaktes hecht, terwijl de verschillende lagen smeermiddel met weinig weerstand over elkaar moeten kunnen bewegen.
 • Oppervlaktebehandeling en materiaalkeuze

  Oppervlaktebehandeling en materiaalkeuze

  Geplaatst op 10 december 2019
  Oppervlaktebehandeling en materiaalkeuze spelen een belangrijke rol bij tribologie, maar op wat voor een manier en wat houden deze termen in?
 • geschiedenis tribologie

  Geschiedenis tribologie

  Geplaatst op 3 december 2019
  Bij Re-data Solutions staat tribologie als gedachtegang centraal. Deze term is in 1966 het leven in geroepen door Peter Jost, echter heeft het een begrip al een eeuwenoude geschiedenis.
 • tribologie en smering

  Tribologie en smering

  Geplaatst op 26 november 2019
  Tribologie is een vakgebied dat specifiek onderzoek doet naar wrijving en slijtage die kunnen ontstaan op contactvlakken van materialen. Tribologie houdt zich dus bezig met wrijving, slijtage en smering. Smering is dus één van de onderdelen van tribologie, maar wat wordt hier precies mee bedoeld?
 • wat is tribologie

  Wat is tribologie?

  Geplaatst op 26 november 2019
  Tribologie is een vakgebied dat specifiek onderzoek doet naar wrijving en slijtage die kunnen ontstaan op contactvlakken van materialen. Het begrip tribologie is afgeleid van de Griekse werkwoorden “tribo” en "logos", wat "de leer van de wrijving" betekent.