Oppervlaktebehandeling en materiaalkeuze


Oppervlaktebehandeling en materiaalkeuze spelen een belangrijke rol bij tribologie.

 

Oppervlaktebehandeling is een behandeling waarbij er een beschermende laag wordt aangebracht op  één van de samenwerkende onderdelen. Door de oppervlaktebehandeling zullen de materiaaleigenschappen veranderen waardoor de wrijving en slijtage zal verminderen. 

 

Het is belangrijk om de juiste materialen te kiezen voor de oppervlaktebehandeling. De combinatie van materialen en de bewerkingskwaliteit daarvan (oppervlakteruwheid) is van groot belang om de gewenste levensduur van een machine te bereiken. Welk materiaal het beste toegepast kan worden is afhankelijk van de contactvorm tussen de samenwerkende onderdelen. Er zijn namelijk conforme contacten (geleidingen, cilinders) en contraforme contacten (lagers, tandwielen).


Oppervlaktebehandeling

Oppervlaktebehandeling omvat het aanbrengen van een beschermende laag op één van de samenwerkende onderdelen van de machine en het aanbrengen van deze laag kan ervoor zorgen dat de slijtvastheid en gevoeligheid voor adhesieve slijtage wordt beperkt.

Materiaalkeuze

Effectieve materiaalkeuze en geschikte afwerkingskwaliteit spelen een rol in het bereiken van de gewenste levensduur van een machine, deze twee aspecten maken het bereiken van die gewenste levensduur van een machine namelijk mogelijk.