Hoe kunt de afdeling Tribologie goed en efficiënt inrichten?
Geplaatst op 23 april 2020


Hoe kunt de afdeling Tribologie goed en efficiënt inrichten?

 

Een centrale afdeling Tribologie is onmisbaar en essentieel voor uw machinepark. Zij zorgen er voor dat alles gesmeerd loopt binnen uw organisatie. Het is dan ook belangrijk om deze afdeling goed en efficiënt in te richten.

 

In de praktijk blijkt vaak dat de “afdeling” Tribologie niet één, maar meerdere“bedrijven” binnen een bedrijf is. De engineers en smeertechnici van een “bedrijf“ opereren op de werkvloer zelfstandig en zijn verantwoordelijk voor hun eigen stukje binnen de fabriek met betrekking tot het organiseren en het uitvoeren van smeertechnisch onderhoud. Feit is dat de engineers en smeertechnici naast elkaar werken en niet met elkaar. Daardoor worden kennis en vaardigheden niet met elkaar gedeeld. Er is dan ook veel winst te behalen als het gaat om het goed en efficiënt inrichten van de afdeling Tribologie.

 

Re-data Solutions adviseert en begeleidt u bij het efficiënt en effectief inrichten van een centrale afdeling Tribologie. Dit doen wij door gezamenlijk een canvasmodel Tribologie in te vullen vanuit uw Engineering. Het doel is om de gehele tribologie binnen een organisatie in kaart te brengen. Het is van belang dat er duidelijk inzicht wordt verkregen in wie de klanten zijn binnen het bedrijf, welke activiteiten uitgevoerd moeten worden, welke middelen er zijn, wat de centrale afdeling Tribologie nog nodig heeft om te groeien etc. Uiteindelijk zit daar ook een kostenplaatje aan vast. Aan de hand van het canvasmodel willen we u laten nadenken over hoe de processen nu zijn ingericht voor de afdeling Tribologie en wat u wilt verbeteren in de toekomst. Het invullen van dit model zal een goede eerste indruk geven. Vervolgens zal Re-data Solutions u begeleiden om de organisatiestructuur voor de afdeling Tribologie op te zetten of juist te verbeteren.

 

Zodra de organisatiestructuur van de afdeling Tribologie in kaart is gebracht, is het belangrijk om inzicht te hebben in de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen (SWOT-analyse). Verschillende facetten van de centrale afdeling Tribologie zullen worden geanalyseerd aan de hand van een enquête. De resultaten van de analyse worden weergegeven in een spinnenwebdiagram. Daaruit is meteen op te maken welke facetten als eerste opgepakt moeten worden en dus een hoge prioriteit hebben. Op deze manier kunt u de organisatie van de afdeling Tribologie verder inrichten en optimaliseren.

 


Trainingen

Uit het spinnenwebdiagram kan onder andere naar voren komen dat er voor de afdeling Tribologie een kans ligt met betrekking tot het opleiden van medewerkers voor verdere specialisatie in het vakgebied Tribologie. Re-data Solutions kan u daarin ondersteunen, doordat wij verschillende trainingen aanbieden. De trainingen bieden nieuwe inzichten in alle aspecten van tribologie die bepalend zijn voor de levensduur, de prestatie en de betrouwbaarheid van machines en hun onderdelen.


E-learning

De trainingen worden grotendeels, naast fysieke bijeenkomsten, via een e-learning programma aangeboden. De trainingen bevatten korte lessen die de kennis en vaardigheden van de medewerkers continu optimaliseert. Eén les duurt maximaal 7 minuten. Deze opzet maakt het mogelijk dat medewerkers snel en efficiënt, maar ook tijd- en plaatsonafhankelijk kunnen leren.

Door middel van een licentie per werkplaats kan elke medewerker uiteindelijk een certificaat behalen. De betreffende leidinggevende verkrijgt inzicht in het kennisniveau van iedere medewerker. Met minimale inspanning wordt door een wederzijds welzijn een maximaal resultaat verkregen.

 


Applicatie GoInCtrl 4.0

Het spinnenwebdiagram geeft ook inzicht in eventuele zwaktes. Een zwakte die naar voren kan komen is dat de centrale afdeling Tribologie onvoldoende zicht heeft op de onderhoudsinstructies en de onderliggende planning. Re-data Solutions kan deze zwakte verhelpen, doordat wij de onderhoudsapplicatie GoInCtrl faciliteren voor een centrale afdeling Tribologie.

 

GoInCtrl 4.0 is een aanvullende applicatie voor de inspectie, uitvoering en registratie van het verzorgend onderhoud van een machinepark. GoInCtrl 4.0 combineert verschillende tribologische aspecten in één online applicatie. Van trillings- / ultrasoonmetingen tot olieanalyses en van Schoonhouden, Inspecteren, Smeren tot Aandraaien (SISA).GoInCtrl 4.0 genereert onderhoudsinstructies die de afdeling Tribologie kan inplannen en uitvoeren.

 

Data uniformeren

Het is essentieel dat de data van machineparken volledig en betrouwbaar zijn. De data kan dan op een effectieve en efficiënte wijze worden ingezet bij het inplannen en organiseren van het onderhoud aan machineparken in de applicatie GoInCtrl 4.0 . Re-data Solutions biedt de centrale afdeling Tribologie ondersteuning ten aanzien van het uniformeren van de data.