Oppervlaktebehandeling en materiaalkeuze
Geplaatst op 10 december 2019

Oppervlaktebehandeling en materiaalkeuze

Oppervlaktebehandeling en materiaalkeuze spelen een belangrijke rol bij tribologie, maar op wat voor een manier en wat houden deze termen in?

Oppervlaktebehandeling is een behandeling waarbij er een beschermende laag wordt aangebracht op één van de samenwerkende onderdelen. Door de oppervlaktebehandeling zullen de materiaaleigenschappen veranderen waardoor wrijving en slijtage zal verminderen.Voor de oppervlaktebehandeling is het van belang om de juiste materialen te kiezen. De combinatie van materialen en de bewerkingskwaliteit daarvan (oppervlakteruwheid) spelen een grote rol in het bereiken van de gewenste levensduur van een machine.

 

Oppervlaktebehandeling

Bij oppervlaktebehandeling wordt er dus een beschermende laag aangebracht op één van de samenwerkende onderdelen. Het doel van deze handeling is het beperken van slijtvastheid en gevoeligheid voor adhesieve slijtage. Adhesieve slijtage is slijtage dat ontstaat doordat twee onderdelen tegen elkaar bewegen. Deze oppervlaktes worden warm, kleven vervolgens aan elkaar vast en worden door de beweging weer uit elkaar getrokken. Hierdoor ontstaat er slijtage en dat wilt u natuurlijk niet. De belangrijkste redenen om oppervlaktebehandeling toe te passen, zijn dan ook:

  • Het verhogen van de levensduur van de machine
  • Verbetering van oppervlakte kwaliteit bij het verspanen
  • Verhogen productiesnelheid
  • Bescherming tegen corrosie
  • Optische aspecten van onderdelen (kleur)

Materiaalkeuze

Effectieve materiaalkeuze en geschikte afwerkingskwaliteit spelen een rol in het bereiken van de gewenste levensduur van een machine, deze twee aspecten maken het bereiken van die gewenste levensduur namelijk mogelijk. Welk materiaal het beste toegepast kan worden is afhankelijk van de contactvorm tussen de samenwerkende onderdelen. Er zijn namelijk conforme contacten (geleidingen, cilinders) en contraforme contacten (lagers, tandwielen).

 

Conforme contacten

Bij deze contacten zal een combinatie van diverse materialen het beste voldoen. Verschillende materialen hebben namelijk een minder affiniteit tot elkaar dan gelijksoortige en daardoor wordt de kans op adhesieve slijtage sterk verminderd. Daarnaast kan de plaats van slijtage zal optreden worden beïnvloed door het kiezen voor een combinatie van zacht materiaal met hard en slijtvast materiaal.

 

Contraforme contacten

Bij contraforme contacten treden hoge vlaktedrukken op waardoor het niet mogelijk is om met relatief zachte materialen te werken. Om de slijtage zo veel mogelijk te beperken, dient materiaal van voldoende hardheid toegepast te moeten worden. Een hoge vermoeiingsterkte is tevens is ook van belang, omdat bij bepaalde contactvormen er onder belasting altijd elastische vervorming optreedt.

 

Wilt u meer lezen over oppervlaktebehandeling en de daarbij passende materialen? Kijk dan op Re-data Solutions.