Smeerfilmopbouw en smeringsvormen
Geplaatst op 8 januari 2020

Smeerfilmopbouw en smeringsvormen

Het doel van smeermiddel is om twee samenwerkende en langs elkaar bewegende oppervlaktes te scheiden. Het is daarom essentieel dat het smeermiddel goed aan de oppervlaktes hecht, terwijl de verschillende lagen smeermiddel met weinig weerstand over elkaar moeten kunnen bewegen.

Smeerfilm

Verschillende lagen smeermiddel op elkaar noem je een smeerfilm. De opbouw van een smeerfilm speelt een belangrijke rol bij het verminderen van wrijving en slijtage in gesmeerde systemen. Een smeerfilm ontstaat als gevolg van interactie tussen chemische componenten van het smeermiddel met het gesmeerde oppervlak.

Smeringsvormen

Er zijn verschillende vormen van smering. Wanneer twee oppervlaktes langs elkaar bewegen kan er grenssmering, gemengde smering of volledige filmsmering ontstaan. De aanwezigheid van een smeermiddel garandeert echter nog niet dat er volledige scheiding van de oppervlaktes zal optreden. De opbouw en de dikte van de smeerfilm kan bijvoorbeeld onvoldoende zijn.

Zoals bekend zijn er dus verschillende vormen van smering, maar wat is verschil tussen deze vormen van smering?

Grenssmering

Grenssmering ontstaat op plaatsen waar veelvuldig wordt gestart en gestopt en waar ook sprake is van schokbelastende omstandigheden. De wrijving en slijtage is bij grenssmering hoog, omdat de twee langs elkaar bewegende oppervlaktes elkaar veelvuldig raken.

Gemengde smering

Gemengde smering is een combinatie tussen grens- en (elasto) hydrodynamische smering. Er treedt nog steeds contact op tussen de twee langs elkaar bewegende oppervlaktes, echter in mindere mate dan bij grenssmering. De afstand tussen de oppervlaktes wordt namelijk vergroot door de dikkere smeerfilm (verschillende lagen smeermiddel). De oppervlaktes zullen elkaar daardoor minder raken.

Volledige filmsmering

Volledige filmsmering bestaat in twee vormen, namelijk hydrodynamisch en elastohydrodynamisch.

Hydrodynamische smering treedt op wanneer twee oppervlaktes in glijdende beweging volledig worden gescheiden door een film van vloeistof.

Elastohydrodynamische smering lijkt erg op hydrodynamische smering, maar deze treedt op wanneer de oppervlaktes ten opzichte van elkaar in een rollende beweging zijn.

Wilt u graag meer leren over smeerfilmopbouw en smeringsvormen? Volg dan onze training MLA1. Klik hier voor meer informatie over deze training