Stribeck Curve
Geplaatst op 14 januari 2020

Stribeck Curve

Richard Stribeck was een Duitse ingenieur die studies uitvoerde op het gebied van tribologie, gericht op wrijving in gesmeerde sleepcontacten, zoals glijlagers. Zijn werk leidde tot de ontwikkeling van de Stribeck Curve in 1902. De Stribeck Curve is een fundamenteel onderdeel in de wereld van tribologie.

De Stribeck Curve is een grafiek die laat zien hoe de snelheid, de normale belasting en de smeermiddelviscositeit invloed hebben op de wrijvingscoëfficiënt tussen de twee langs elkaar bewegende oppervlaktes. In de Stribeck Curve is te zien onder welke omstandigheden welke smeringsvorm zal optreden. Er zijn namelijk verschillende vormen van smering. Wanneer twee oppervlaktes langs elkaar bewegen kan er grenssmering, gemengde smering of volledige filmsmering ontstaan. Volledige filmsmering bestaat in twee vormen: hydrodynamisch en elastohydrodynamisch.

  • Grenssmering ontstaat op plaatsen waar veelvuldig wordt gestart en gestopt en waar ook sprake is van schokbelastende omstandigheden.
  • Gemengde smering is een combinatie tussen grens- en (elasto) hydrodynamische smering. Er treedt nog steeds contact op tussen de twee langs elkaar bewegende oppervlaktes, echter in mindere mate dan bij grenssmering.
  • Hydrodynamische smering treedt op wanneer twee oppervlaktes in glijdende beweging volledig worden gescheiden door een film van vloeistof.
  • Elastohydrodynamische smering lijkt erg op hydrodynamische smering, maar deze treedt op wanneer de oppervlaktes ten opzichte van elkaar in een rollende beweging zijn.

Wilt u graag meer leren over vloeibare smeermiddelen? Volg dan onze combinatietraining MLT1 & MLA1. Klik hier voor meer informatie over deze training.