Vloeibare smeermiddelen
Geplaatst op 16 januari 2020

Vloeibare smeermiddelen

Smeermiddelen spelen een belangrijke rol in het verminderen van wrijving en slijtage, er bestaan zowel vaste als vloeibare smeermiddelen. Vloeibare smeermiddelen bestaan uit één of meer basisvloeistoffen, additieven ter verbetering van bestaande eigenschappen en/of voor het toevoegen van nieuwe eigenschappen en (soms) uit kleur- en/of grondstoffen.

 

Minerale basisolie

Vloeibare smeermiddelen bestaan dus onder andere uit één of meer basisvloeistoffen. Voor deze basisvloeistoffen wordt meestal minerale basisolie gebruikt. De ‘basisolie’ die wordt verkregen ondergaat eerst een proces van allerlei diverse handelingen en bestaat altijd uit een mengsel van zeer veel verschillende koolwaterstoffen. Daarodoor kennen zij ook een vrij groot kook- en stollingstraject, omdat niet alle componenten bij dezelfde temperatuur verdampen of vast worden.


Synthetische basisvloeistoffen

Naast minerale basisolie wordt er in toenemende mate van synthetische basisvloeistoffen gebruik gemaakt. Synthetische basisvloeistoffen hebben een groter bruikbaar temperatuurgebied in vergelijking met minerale basisolie en bieden daardoor voordelen met betrekking tot de toepassing bij zeer lage en/of zeer hoge temperaturen.


Plantaardige olie

In sommige gevallen wordt plantaardige olie als basisvloeistof gebruikt. Plantaardige olie is een bijzonder smeermiddel, echter heeft het als nadeel dat het meestal niet goed bestand is tegen hoge temperaturen. Dit kan worden verbetert door verestering, alleen neemt de gevoeligheid voor hydrolyse dan toe.


Additieven

Naast basisvloeistoffen bestaan vloeibare middelen ook uit additieven. De meest voorkomende en gebruikte additieven zijn:

  • Anti-oxidanten
  • Viscositeitsindexverbeteraars
  • Stolpuntverlagers
  • Dispersanten en detergenten
  • Hechtingverbeteraars
  • Anti-slijtage stoffen

Wrijvingsverlagende stoffen, antischuim additieven, corrosieremmers, emulgatoren en demulgatoren worden ook wel als additieven gebruikt. Wat wel belangrijk is om te beseffen is dat niet alle eigenschappen van een smeermiddel door middel van additieven kunnen worden bijgesteld. 


Eindproducten

De eigenschappen van het eindproduct, het vloeibare smeermiddel, worden in de eerste instantie bepaald door de gebruikte basisvloeistof. Deze neemt namelijk van 80% tot meer dan 95% van het volume in. Additieven dienen te worden gezien als middelen die de eigenschappen van de basisvloeistof verfijnen. Door types basisoliën en additieven te combineren kunnen smeermiddelen worden gemaakt die zeer nauwkeurig zijn afgestemd op een bepaalde toepassing en de daarbij te verwachten bedrijfsomstandigheden en omgevingsinvloeden.

 

Wilt u graag meer leren over vloeibare smeermiddelen? Volg dan onze combinatietraining MLT1 & MLA1. Klik hier voor meer informatie over deze training.