Wat is een Maintenance Engineer?
Geplaatst op 30 april 2020

Wat is een Maintenance Engineer?


Wanneer het beroep Maintenance Engineer ter sprake komt, gaan er bij de meeste mensen niet meteen bellen rinkelen. Echter is een Maintenance Engineer van essentieel belang voor uw organisatie en uw machinepark, maar wat is een Maintenance Engineer dan precies?

 

Werkzaamheden van een Maintenance Engineer

Een Maintenance Engineer houdt zich bezig met kapitaalgoederen. Dit zijn goederen waarmee een producent andere goederen of diensten produceert.
Specifieke taken van een Maintenance Engineer zijn:

  • Preventief en correctief onderhoud
  • Bewaken van bedrijfsprocessen
  • Storingen verhelpen
  • Registreren en controleren van uitgevoerde werkzaamheden
  • Bijhouden van technische voorraden
  • Bijdragen aan verbeteringsprocessen

De Maintenance Engineer is verantwoordelijk om de kapitaalgoederen in optimale staat te houden en ervoor te zorgen dat de onderhoudswerkzaamheden veilig worden uitgevoerd. Daarnaast draagt hij/zij medeverantwoordelijkheid voor de betrouwbaarheid van de installaties, storingvrije productie en maximale winst. De Maintenance Engineer vervult een aansturende en uitvoerende rol. Voor het aanpassen of verbeteren van het functioneren van de kapitaalgoederen heeft de Maintenance Engineer een signalerende en rapporterende functie.


Tribologie speeltin dit verhaal een essentiële rol voor de Maintenance Engineer om zo de operationele betrouwbaarheid van installaties te verhogen.

 

Kennis en vaardigheden van een Maintenance Engineer

Een Maintenance Engineer is actief in verschillende vakgebieden, namelijk: mechanica/werktuigbouwkunde, elektro(techniek), installatietechniek en mechatronica. Om als Maintenance Engineer werkzaam te zijn dient hij/zij over zowel technische kennis en vaardigheden als economische kennis en vaardigheden te beschikken. Dit zijn kennis en vaardigheden ten aanzien van besturingstechniek, meet- en regeltechniek, risicoanalyses, ICT en bedrijfseconomisch inzicht. Daarnaast werkt hij/zij volgens gestelde kaders voor kwaliteit, veiligheid en kosten.

 

Kortom, een Maintenance Engineer beschikt over een breed scala aan kennis en zorgt ervoor dat uw machinepark gesmeerd loopt.