De wetenschap van het smeren van machines: Smeringsvormen
Geplaatst op 15 oktober 2020


De wetenschap van het smeren van machines: Smeringsvormen


Bij de keuze voor het smeermiddel is het belangrijk om rekening te houden met de smeringsvorm tussen de twee bewegende oppervlakken. Maar welke smeringsvormen zijn er dan en wat is het verschil tussen deze vormen?

 

Smeerfilmopbouw

Het doel van het smeermiddel is om twee samenwerkende en langs elkaar bewegende oppervlakken te scheiden. Het is daarom essentieel dat het smeermiddel goed aan de oppervlakken hecht terwijl de verschillende lagen smeermiddel met weinig weerstand over elkaar moeten kunnen bewegen. Verschillende lagen smeermiddel op elkaar noem je een smeerfilm. De opbouw van een smeerfilm speelt een belangrijke rol bij het verminderen van wrijving en slijtage in gesmeerde systemen. Een smeerfilm ontstaat als gevolg van interactie tussen chemische componenten van het smeermiddel met het gesmeerde oppervlak.


Smeringsvormen

Er zijn drie verschillende smeringsvormen, namelijk:

  • grenssmering
  • gemengde smering 
  • volledige filmsmering (hydrodynamisch/ elastohydrodynamisch)

 

Grenssmering ontstaat op plaatsen waar veelvuldig wordt gestart en gestopt en waar ook sprake is van schokbelastende omstandigheden. De wrijving en slijtage is bij grenssmering hoog, omdat de twee langs elkaar bewegende oppervlaktes elkaar veelvuldig raken.


Gemengde smering is een combinatie tussen grens- en (elasto) hydrodynamische smering. Er treedt nog steeds contact op tussen de twee langs elkaar bewegende oppervlaktes, echter in mindere mate dan bij grenssmering. De afstand tussen de oppervlaktes wordt namelijk vergroot door de dikkere smeerfilm (verschillende lagen smeermiddel). De oppervlaktes zullen elkaar daardoor minder raken.


Volledige filmsmering bestaat in twee vormen: hydrodynamisch en elastohydrodynamisch. Hydrodynamische smering treedt op wanneer twee oppervlaktes in glijdende beweging volledig worden gescheiden door een film van vloeistof. Elastohydrodynamische smering lijkt erg op hydrodynamische smering, maar deze treedt op wanneer de oppervlaktes ten opzichte van elkaar in een rollende beweging zijn.


Door het toepassen van het juiste smeermiddel wordt wrijving en slijtage tussen twee bewegende oppervlakken verminderd. Het beperken van wrijving en slijtage speelt uiteindelijk een belangrijke rol in het onderhoud van het machinepark. Kortom, smering en smeermiddelen zorgen ervoor dat uw machinepark gesmeerd loopt! 

Bekijk de afbeelding. Welke smeringsvorm zie je hier?

Toon resultaten

Grenssmering.
Gemengde smering.
Volledige filmsmering.
na stemmen
Verberg resultaten

In de combinatietraining MLA 1 en MLT 1 komen de smeringsvormen uitgebreid aan bod.

Meer informatie over de training vindt u hier.