De wetenschap van het smeren van machines: Verantwoordelijkheden smeermiddel
Geplaatst op 9 oktober 2020


De wetenschap van het smeren van machines:
Verantwoordelijkheden smeermiddel


Smering is een onderdeel van tribologie. Smering is het verminderen van wrijving en slijtage door het aanbrengen van het juiste smeermiddel tussen twee samenwerkende en langs elkaar bewegende oppervlakken. Door het smeermiddel zal de wrijving en slijtage tussen de twee bewegende oppervlakken verminderen. Waar moet u rekening mee houden bij de keuze voor het smeermiddel? En wat zijn nou de verantwoordelijkheden van een smeermiddel?


Een smeermiddel is een stof die gebruikt wordt voor smering en er bestaan zowel vaste als vloeibare smeermiddelen. De keuze met betrekking tot het smeermiddel is van grote invloed op de levensduur, prestatie en betrouwbaarheid van een machine. 


Smering is maatwerk. Elke machine heeft namelijk zijn eigen kenmerken en uitdagingen. Het is de kunst om tandwielen, lagers en andere bewegende delen op het precies het juiste moment te voorzien van het juiste smeermiddel op de juiste plek en in precies de juiste hoeveelheid. Het is dan ook belangrijk om bij de keuze voor het smeermiddel rekening te houden met de smeringsvorm (grenssmering, gemengde smering of volledige filmsmering) tussen de twee bewegende oppervlakken. Daarnaast is het belangrijk om de smeermiddeleigenschappen en -specificaties op de juiste wijze manier te interpreteren en af te stemmen op de machine.  

Welke smeringsvorm ontstaat op plaatsen waar veelvuldig wordt gestart en gestopt en waar ook sprake is van schokbelastende omstandigheden? 

Toon resultaten

Welke smeringsvorm ontstaat op plaatsen waar veelvuldig wordt gestart en gestopt en waar ook sprake is van schokbelastende omstandigheden? 

Grenssmering.
Gemengde smering.
Volledige filmsmering.
na stemmen
Verberg resultaten

Als er met bovenstaande punten rekening wordt gehouden zorgt het toepassen van het juiste smeermiddel voor o.a. het volgende:

  • verminderde wrijving
  • verminderde slijtage
  • beheersing van de warmte
  • beheersing van de corrosie
  • beheersing van de contaminatie

In de combinatietraining MLA 1 en MLT 1 komen de verantwoordelijkheden van een smeermiddel uitgebreid aan bod.

Meer informatie over de training vindt u hier.