Eigenschappen van smeermiddelen: kinematische viscositeit
Geplaatst op 26 november 2020

Eigenschappen van smeermiddelen: kinematischeviscositeit


Zoals u eerder heeft kunnen wordt met viscositeit de mate van weerstand die een uitvloeiende stof (fluïdum) biedt tegen vervorming door schuifspanning, dit kan ook worden gedefinieerd als de dynamische viscositeit. Deze viscositeit staat ook wel bekend als de mate van stroperigheid. Naast de dynamische viscositeit bestaat er ook kinematische viscosteit, maar wat houdt deze vorm van viscositeit in en wat is het verschil met de dynamische viscositeit?

 

Wat is kinematische viscositeit?

De kinematische viscositeit komt voort uit de dynamische viscositeit. Als de dynamische viscositeit namelijk door de dichtheid of soortelijke massa wordt gedeeld dan komt de kinematische viscositeit tot stand. De dynamische viscositeit geeft aan hoeveel kracht er nodig is om een bepaald oppervlak over een bepaalde afstand in een bepaalde tijd te verplaatsen. Dit wordt uitgedrukt in de eenheid centiPoise (cP). De kinematische viscositeit geeft aan hoeveel tijd de vloeistof nodig heeft om een bepaalde weg af te leggen en wordt uitgedrukt in centiStokes (cSt).


Kinematische viscositeit kan gemeten worden met de Ostwald, Ubbelohde viscositeitsmeter of een Uitloopbeker. De dynamische viscositeit wordt gemeten met een Roterende viscositeitsmeter, een Höppler of Kogelvalviscositeitsmeter.


Viscositeitsindex

De viscositeitsindex is de relatieve index die de temperatuurgevoeligheid van de olie meet. Met index wordt het verhoudingscijfer bedoeld om een bepaalde ontwikkeling weer te geven. De viscositeitsindex wordt beïnvloed door additieven, de zuiverheid van de basisolie, het type basisolie en verontreinigingen.


Om de viscositeitsindex te verhogen worden viscositeitsindexverbeteraars gebruikt. Deze additieven maken de viscositeit van een smeermiddel namelijk minder temperatuurgevoelig. Dit komt doordat viscositeitsindex verbeteraars zich uitstrekken als het warm is en zich opvouwen als het koud is. Wanneer zij zich uitstrekken belemmeren de additieven de stroom van andere moleculen, waardoor het lijkt dat het smeermiddel stroperig is vanwege de traagvloeibaarheid versus het effect zonder additief. Kortom, hoe hoger de waarde van de viscositeitsindex des te minder gevoel het smeermiddel is voor temperatuurveranderingen.

Testpoll 1
Toon resultaten
Dynamische viscositeit.
Kinematische viscositeit.
Temperatuurgevoeligheid.
Mate van contanimatie.
na stemmen
Verberg resultaten

In de combinatietraining MLA 1 en MLT 1 komt viscosicteit uitgebreid aan bod.

Meer informatie over de training vindt u hier.