Smeermiddelconstructie (deel 1)
Geplaatst op 23 oktober 2020

Smeermiddelconstructie (deel 1)


Een smeermiddel is van grote invloed op de levensduur, prestatie en betrouwbaarheid van een machine. Het draagt onder andere verantwoordelijkheid voor verminderde wrijving en slijtage, beheersing van warmte, corrosie en contaminatie en hydro-mechanische kracht. Maar wat zit er nou precies in een smeermiddel waardoor dit gerealiseerd kan worden?

Welke drie elementen zitten er in smeervetten?
Toon resultaten
Basisoliën, additieven, verdunners.
Basisoliën, additieven, verdikkers.
Basisoliën, sludge, additieven.
na stemmen
Verberg resultaten

 Wat zit er in een smeermiddel?

Er bestaan verschillende vormen van smeermiddelen, namelijk: vloeibare smeermiddelen, vaste smeermiddelen en smeervetten. Vloeibare smeermiddelen en smeervetten bevatten: basisoliën, additieven, verdikkers. Basisoliën hebben verschillende kwaliteiten met diverse eigenschappen van smering, filmsterkte, zwavelgehalte, mate van verzadigdheid of viscositeitsindex. API (American Petroleum Institute) heeft een indeling voor basisoliën gemaakt. Deze groepsindeling bevat een vijftal groepen waarin er onderscheid is gemaakt tussen het zwavelgehalte, mate van verzadigdheid, viscositeitsindex en synthetische grondstoffen.

Additieven worden aan basisoliën toegevoegd om de eigenschappen te versterken en andere eigenschappen toe te voegen. Naast basisoliën en additieven wordt er bij smeervetten ook nog gebruik gemaakt van verdikkers. Een verdikker geeft de gewenste structuur en bepaald grotendeels de belangrijkste eigenschappen van het smeervet.

 

Basisoliën

Bij vloeibare smeermiddelen en smeervetten wordt er dus gebruik gemaakt van basisoliën. Basisoliën zijn in te delen in drie categorieën:

  • minerale basisolie
  • synthetische basisolie
  • plantaardige olie

In de meeste gevallen wordt minerale basisolie gebruikt voor één of meerdere basisoliën. Die minerale basisolie wordt verkregen ondergaat eerst een proces van allerlei diverse handelingen en bestaat altijd uit een mengsel van zeer veel verschillende koolwaterstoffen. Daardoor kennen minerale basisoliën een vrij groot kooktraject en stollingstraject, omdat niet alle componenten bij dezelfde temperatuur verdampen of vast worden.

 

Synthetische basisoliën hebben een groter bruikbaar temperatuurgebied in vergelijking met minerale basisoliën en bieden daardoor voordelen met betrekking tot de toepassing bij zeer lage en/of zeer hoge temperaturen. Daarom worden synthetische basisvloeistoffen ook in toenemende mate gebruikt.

 

In sommige gevallen wordt plantaardige olie als basisvloeistof gebruikt. Plantaardige olie is in veel gevallen goed biologisch afbreekbaar, daarbij komt het voordeel kijken dat het minder schadelijk is voor het milieu indien het na verloop van tijd of als gevolg van een incident daar terecht komt.

 

Van ruwe aardolie tot basisolie

Er bestaan dus drie verschillende soorten basisoliën, maar hoe wordt ruwe aardolie verwerkt tot een basisolie? Ruwe olie bestaat uit allerlei verschillende stoffen, ook wel bekend als fracties en deze fracties worden van elkaar gescheiden. Door de olie te verhitten in een destillatietoren komen de fracties één voor één vrij, iedere fractie heeft namelijk een ander kookpunt. Als eerst komen de gassen vrij, vervolgens de benzine en als laatst de gas- en dieselolie. Dit gehele proces heet het raffinageproces.


In de combinatietraining MLA 1 en MLT 1 komt smeermiddelconstructie uitgebreid aan bod.

Meer informatie over de training vindt u hier.