Smeervloeistoffen Tribologie Olie
Geplaatst op 21 januari 2020

De reinheid van smeervloeistoffen

Smering is een onderdeel van tribologie en bij smering horen natuurlijk smeermiddelen. Smeermiddelen zorgen ervoor dat de wrijving en slijtage tussen twee samenwerkende en langs elkaar bewegen oppervlaktes wordt verminderd en hebben grote invloed op de levensduur, prestatie en betrouwbaarheid van de machine. Het is dan ook belangrijk om de kwaliteit van het smeermiddel te waarborgen en deze te beschermen tegen contaminatie (vervuiling), maar waarom en hoe doet men dat?

Door slijtagedeeltjes of vuil van buitenaf kan het smeermiddelen vervuilt raken. Soms wordt contaminatie pas ontdekt wanneer de machine uitvalt en dan is het dus al te laat. Het identificeren van contaminatie in een smeermiddel begint met het herkennen ervan. Bij regelmatig verzorgend onderhoud kan contaminatie van een smeermiddel tijdig opgemerkt worden. In dat geval kunnen er vervolgens maatregelen worden getroffen om totale uitval van de machine te voorkomen.


Daarnaast is het essentieel dat met regelmaat de reinheidsgraad van het smeermiddel vastgesteld, gecontroleerd en gehandhaafd wordt. Ook is het van belang dat er filters worden toegepast die de vervuiling onttrekken aan het smeermiddel en de gewenste reinheidsgraad onder bedrijfsomstandigheden kunnen handhaven.


Reinheid van smeervloeistoffen zorgt ervoor dat uw machinepark gesmeerd blijft lopen. Wilt u graag meer leren over contaminatie en het voorkomen hiervan? Volg dan onze combinatietraining MLT1 & MLA1. Klik hier voor meer informatie over deze training.